dijous, 18 de novembre del 2010

SANACIÓ DEL PAISATGE PER MITJÀ DE L'ACCIÓ

Sanació del paisatge
per mitjà de l'acció
l'acció


Una intervenció-acció que es va donar la primavera del 2010 als rentadors de Santa Coloma de Queralt en motiu de l'acte organitzat pel col·lectiu Art Santa Coloma "UN LLOC OBLIDAT"


La intervenció sobre el paisatge històric i urbà dels safarejos es va donar en tres temps:

1r TEMPS: Tacar el safareig amb pigment vermell(com a símbol de la dualitat vida-mort)

2n TEMPS: Embatumar-lo amb les mans de llard (el greix com aliment i protecció)


3r TEMPS: Expandir les cendres al damunt (per desinfectar les pedres i transmutar el record del temps viscut)


INTERVENCIÓ-ACCIÓ AL “SAFAREIG DELS MORTS”


Dels tres safarejos que encara romanen als rentadors de Santa Coloma de Queralt, el primer és popularment conegut com el “safareig dels morts” perquè, sobretot en temps d'epidèmies, va ser utilitzat per rentar la roba dels morts. Aquest atribut el fa especialment suggerent perquè fa suposar que dels tres és el què ha presenciat les escenes més impactants i emotives.
Les seves lloses parlen de moments durs i dramàtics, són el testimoni material d'un dolor que- malgrat les nombroses aiguades que hi han passat- costa de sublimar. L'esperit d'aquestes pedres i de l'indret conté en la memòria la vibració resultant de moltes llàgrimes,molt de patiment i també la por de les rentadores a què el contacte amb la roba infectada els encomanés la malatia mortal.
La intervenció-acció que es va realitzar en el marc Un Lloc Oblidat organitzat pel Col·lectiu Art Santa Coloma coincidint amb la Fira Local la passada primavera pretenia transformar les creences que fan possibles aquests records. La creença que morir fa por i la creença que les malalties només es poden curar interactuant en el cos físic. La possibilitat de canvi i moviment es dóna quan la creença es pot qüestionar i la intenció obre la possibilitat de transcendir el passat i sanar l'espai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada